Generella frågor och svar om ACT Bioreningsverk
I vilka delar av Sverige kan jag installera ett bioreningsverk?
Gränsen går ungefär mitt i Dalarna/Gästrikland, vi vet att söder om den gränsen fungerar Bioreningsverket prickfritt men norr om gränsen finns det olika växtzoner. Bioreningverket fungerar alltid i växtzon 5, men även i vissa områden i växtzon 6. Fråga din närmsta återförsäljare.
Hur lång leveranstid är det för att få ett bioreningsverk?
Vanligtvis tre till fyra veckor.
Kan man vara borta från fastigheten under lång tid?
Ja! Växterna och mikroorganismerna i ACT anpassar sig efter den mängd näring som finns att tillgå och svarar snabbt på ändrade förhållanden.
Behöver jag ett Serviceavtal?
Vårt bioreningsverk kräver minimalt underhåll och i de allra flesta fall krävs inget serviceavtal. Vissa kommuner kräver dock alltid serviceavtal, vilket vi naturligtvis kan erbjuda.
Behövs tillstånd för att installera ett ACT Bioreningsverk?
Ja, alla behöver ansöka om miljötillstånd hos kommunen vid ändring av avloppsanläggning. Vi hjälper dig med detta!
Hur stor kapacitet har ACT Bioreningsverk?
Tack vare de organiska processerna är bioreningsverket mycket anpassningsbart till såväl små som stora och varierande mängder avloppsvatten. Vårt bioreningsverk klarar belastningen från ett till två hushåll. Är det fler hushåll som ska kopplas på finns möjlighet att parallellkoppla flera anläggningar. Beroende på dina behov skräddarsyr vi en lösning som är optimal.
De största anläggningarna vi har i dagsläget renar avloppsvatten från 150 personer.
Fungerar bioreningsverket med vanliga spoltoaletter?
Självklart fungerar ACT Bioreningsverk med vanliga spoltoaletter. Du kan även ansluta din vanliga diskmaskin och tvättmaskin utan problem.
Vilket underhåll krävs för att bioreningsverket ska fungera väl?
Vi rekommenderar att man sent på våren, när det inte längre är risk för frostnätter, klipper ner vissnade växtdelar från InterACT. OBS! utan att få med rötterna upp! Någon gång per år bör man även se över luftfiltret i luftpumpen som sitter i InterACT. Om ReACT ingår i systemet så ska pH-värdet på utloppsvattnet kontrolleras minst en gång per år. Vid leverans skickar vi med en enkel användarhandledning samt ett protokoll för egenkontroll.
Kan jag få ROT-avdrag för att installera ACT på min fastighet?
Ja, du kan få ROT-avdrag för arbetskostnaden i samband med installationen / grävarbetet. Du bör informera din grävare / installatör senast samtidigt som du beställer arbetet. Det är grävaren som ansöker om Rot-avdrag. Läs mer på Skatteverkets hemsida.
Läkemedelsrester och hormoner - hur bryts de ned?
Svenska Miljöinstitutetet (IVL) har undersökt hur väl ACT Bioreningsverk renar läkemedelsrester. Studien visade att ACT renar läkemedelsrester bättre än kommunala avloppsreningsverk och de fann inga detekterbara halter av hormoner i utloppsvattnet. Hormoner orsakar beteendestörningar hos fisk och kan leda till sterilitet. Läs studien här.
Kan man installera Bioreningsverket när som helst på året?
Det går bra att installera när som helst, däremot väntar vi med att plantera växterna till våren om systemet installeras på vinterhalvåret.
Hur fungerar bioreningsverket på vintern?
På vintern kan det frysa i ytan på InterACT, men därunder finns stor våtvolym där mikroorganismerna är i full gång och äter av det som avloppsvattnet erbjuder. Tanken är 2 meter djup, så marken runtomkring isolerar och vattnet från huset bidrar till att hålla vattnet varmt. Växterna ligger kvar på ytan av InterACT och bidrar till ytterligare isolering av tanken och när det är ett snötäcke bidrar även det till att isolera och hålla värmen. Vi ser ingen skillnad i reningsgrad på vintern jämfört med sommaren.
Hämmar läkemedel växternas utveckling?
Mediciner kommer oftast i så små doser att det inte borde påverka växterna nämnvärt. Däremot kan växterna med hjälp av enzymer i rötterna bryta ner vissa läkemedel. Så växterna är en del i att läkemedelsreningen i bioreningsverket är bättre än i konventionella kommunala avloppsreningsverk.
Hur mycket fosfor kan välmående växter i InterActen ta upp årligen? Kan växternas upptag av fosfor minska mängden fosfor som behöver fastna i fosforfällan ReACT och därigenom förlänga utbytesintervallet av Polonitesäcken?
Växterna i InterACT tar upp ganska lite fosfor i relation till den mängd fosfor som ska renas i bioreningsverket, så de påverkar inte livslängden på säcken, däremot gynnar rötterna mikroorganismerna. Det bästa man kan göra för att öka livslängden på kalksäcken är att snåla med vattenförbrukningen.
Hur mycket fosfor beräknas systemet tillföras via urin och avföring? Finns det idag andra källor till fosfor, t ex tvättmedel, som man bör undvika eller minska ner på radikalt?
Urin är den stora fosforkällan i avloppsvatten, ytterligare cirka 1/4 av fosforn finns i fekalierna. Varje person omsätter knappt 2 gram fosfor per dygn, så ungefär 0,7 kg per år. Fosfor får inte finnas i tvättmedel och dylikt, det är förbjudet.
Kan andra kemikalier konkurrera med fosforn att fastna i fosforfällan och därigenom minska mängden fosfor som fosforfällan kan binda?
Även om vi i dagligt tal säger att Poloniten ”mättas” så betyder det i kemisk mening inte att filtermaterialet blir ”fullt” med fosfor. Ett filter som tjänstgjort vid Hög Skyddsnivå innehåller typiskt 1% (vikt) fosfor när det är moget för utbyte. Men den teoretiska bindningskapaciteten är ända upp till 12 %. En så hög fosforfastläggning skulle dock kräva ett väldigt fosforrikt avloppsvatten. I praktiken är det istället tillgången till fria kalciumjoner som bestämmer bindningsförmågan. Kalciumjonerna förbrukas vartefter det flödar vatten genom filtret, dvs även ett helt fosforfritt vatten kommer att ”förbruka” filtret. Det är därför vi beräknar ett filters livslängd genom det totala vattenflödet (mängden vatten som runnit igenom filtret sedan det var nytt). Läs mer om detta på www.polonite.se. Detta innebär att om en del annat än fosfor teoretiskt skulle bindas, så kommer det att ha en begränsad påverkan på filtrets livslängd. Humant avloppsvatten har väsentligen sitt ursprung från det dricksvatten som konsumeras i hushållet, om detta dricksvatten ska definieras som tjänligt kan det inte innehålla sådana halter av zink etc som signifikant skulle kunna påverka Polonite-filtrets fosforbindande förmåga.
Vad händer med avloppsreningen om man använder Cytostatika?
De forskare vi samarbetat med har påpekat att cytostatika (”cellgifter”) har en sannolik, negativ, påverkan inte bara på växterna i systemet, utan också på mikroorganismerna. Det är såklart en fråga om koncentrationer men vi har inget vetenskapligt underlag att hänvisa till när det gäller påverkan vid olika dosnivåer (koncentrationer) eller vilka nivåer som kan anses acceptabla ur systemets perspektiv. Vad man kan göra om man är orolig är att ta vattenprover i utloppet och skicka in till ett vattenlab för att kontrollera om reningsgraden påverkas.
Vad händer på vintern?
Blir det riktigt kallt under vintern bildas ett skikt med is i vattenytan i InterACT, men därunder finns stor våtvolym (2 m djup tank). Marken omkring tanken isolerar och vattnet är hela tiden i rörelse tack vare luftpumpen, detta hindrar djupare frysning. Mikroorganismerna är aktiva året om och växterna är perenna, så rotsystemet är kvar under vintern och utgör en bra miljö för mikroorganismerna att trivas i. Växterna ligger kvar över tanken under vintern och isolerar, man klipper dem sent på våren. I utloppet sitter en värmekabel för att skydda från frysning.
Är bioreningsverket godkänt i min kommun?
Kommunen tar beslut för varje fastighet, olika reningsvillkor gäller på olika fastigheter beroende på markförhållanden och hur nära man har till vattendrag. Hittills har vi inte blivit nekade miljötillstånd i någon kommun, men kraven kan som sagt variera. Vi hjälper dig med miljötillståndsansökan och anpassar den efter dina lokala förhållanden.
Frågor och svar - Service och underhåll ACT Bioreningsverk
InterACT och växter
Hur kan man kontrollera att syresättningen i InterACT är OK?
Lyssna så att luftpumpen surrar. Det indikerar att den är igång. Lyft på gummimattan som luftpumpen står på för att se så att det bubblar i vattnet därunder (ungefär som i en bubbelpool). Det ska bara bubbla i ”tårtbiten” under gummimattan, inte vid sidan om den.
Om filtret i luftpumpen är rent efter ett års drift eller mer, bör man då kontrollera pumpens funktion?
Om man vill göra en extra koll av luftningen, se instruktion ovan. Om man inte har luktproblem behöver man inte dubbelkolla luftningen.
Hur ska styrboxen se ut vid normaldrift?
Vid normaldrift lyser inte larmlampan. Knappen under siffran 1 lyser grönt och knappen under siffran 3 blinkar långsamt grönt eller lyser med fast sken grönt.
Luftpumpen verkar inte fungera, vad ska jag göra?
Testa att byta keramiksäkringen i styrenheten, det är den tredje uppifrån (av totalt fyra säkringar, små runda svarta hållare) som hör till luftpumpen. Om det inte fungerar, så kontakta support@gigsmack.com
Hur kontrollerar man diffusorn nere i InterAct för bästa syresättning? Bör diffusorn rengöras regelbundet och hur görs detta på bästa sätt?
Diffusorn ska inte tas upp utan avstämning med supporten på Alnarp Cleanwater. Supporten kan instruera dig att lyfta den efter ett vattenprov som visar för hög halt organiskt material eller vid ett bioreningsverk som har problem med lukt. Dessa problem kan ibland avhjälpas med rengöring av diffusorn. Om detta behöver göras kan det behöva upprepas efter 7-8 år.
Min InterACT svämmar över, vad ska jag göra?
Är det bara ytterdelen av InterACT som svämmar över? Är det lägre vattennivå i innerdelen? Eller är det stopp i utloppet? Skicka gärna bilder till support@gigsmack.com så hjälper vi dig att felsöka.
Växterna tar sig dåligt, är det något fel?
Man får ge växterna ett par år att komma upp och etablera sig ordentligt, i rotsystemet finns det bra med växtkraft trots att själva växterna se taniga ut vid leverans. De kommer sprida sig år för år så att de står tätare än de gör första åren. På vintern lägger sig växterna ner och vissnar. De ska klippas i maj och alla alger och andmat ska avlägsnas från vattenytan för att ge rätt förutsättningar.
Vad innebär en årlig kontroll som jag själv gör?
Varje år ska man kolla att larmlampan (den stora röda) fungerar. Det kan man t ex göra genom att trycka en gång på knappen under siffran 1, då stängs luftpumpen av och larmet ska börja lysa. Man ska även kolla luftfiltret i luftpumpen och de som har ReACT ska mäta pH i kalksäcken. Instruktioner för pH-mätning har du i användarhandledningen.
Hur och när ska jag klippa ner växterna?
Sent på våren när det inte är frostnätter längre kan man klippa ner växterna en liten bit över vattenytan. Var noga med att inte få med rötterna upp. Under hösten och vintern låter du dem vila, om man klipper dem för tidigt kan frosten gå ner i rötterna och skada växterna.
Jag har mycket alger/andmat i min InterACT, ska jag låta det vara?
På våren när växterna ska komma upp och små skott är på väg under vattenytan så är det viktigt att man håvar bort alger, andmat, löv och annat som ligger i ytan på InterACT. På så vis kommer mer ljus till växterna vilket de behöver för att växa. När växterna kommit upp ordentligt och skuggar vattenytan så minskar algbildningen.
Ibland känner jag en viss doft vid min InterACT, brukar komma i samband med att det pumpar, är det normalt?
Eftersom det är bakfall mellan ProACT/PumpACT och InterACT så är det luft i PEM-slangen som kopplar samman tankarna. När vattenpumpen börjar gå så kommer alltså först en luftpuff som man kan känna om man står nära InterACT just då. Har man lång väg att pumpa så kommer det mer lukt än om tankarna står närmare varandra. Om man blir väldigt besvärad av detta kan man höra av sig till Alnarp Cleanwater så kan vi titta på lösningar för att dämpa lukten.
Det är glest mellan mina växter, är något fel?
Man får ge växterna ett par år att komma upp och etablera sig ordentligt. De kommer att sprida sig år för år så att de står tätare än de gör första 2 åren.
Kan jag använda Bioreningsverket utan att växterna är planterade?
Ja, det är bara att använda avloppet som vanligt. Mikroorganismerna sköter huvuddelen av reningen, deras aktivitet kommer igång även utan växterna.
Kan jag plantera andra växter i min InterACT än vad som följer med?
Växterna som levereras från Alnarp Cleanwater är utvalda med anledning av sina egenskaper. Därför bör du hålla dig till dem. Men om du har någon särskild växt så går det bra att plantera även den i Bioreningsverket, men hör först av dig till supporten. Vissa växter mortverkar varnadra.
Hur beställer jag växter till mitt verk?
Växtleverans beställer du på hemsidan: alnarpcleanwater.se/vaxtbestallningVi levererar växter från slutet av maj till mitten av september.
Det är skum i min InterACT - är det något som är fel?
Vi har sett hos några kunder att det framförallt i början kan bildas lite skum, men att det oftast går över. Det kan finnas olika anledningar till att det skummar. Kommunala avloppsreningsverk har ibland problem med skumning. Det har forskats om detta, den mest troliga anledningen är att det är en viss typ av mikroorganism som etablerat sig som bildar filament (alltså att de sitter ihop i en viss struktur) vilket orsakar skum. Det är inget farligt, det påverkar inte reningen men det ser såklart inte roligt ut. Det beror inte på användaren att det händer, såvida man inte överdoserar tvätt eller diskmedel, normal användning ska inte orsaka skumning. Om det inte går över så kan man försöka täta till skarvarna runt gummiplattan som luftpumpen står på med t ex silikon eller dylikt för att hålla borta skummet. Men som sagt, detta är ett estetiskt problem, inte något som påverkar reningen.
Det verkar ha frusit i inloppet till InterACT, vad gör jag?
Ta loss luftningsröret vid inloppet (sitter en bit till vänster om luftpumpen) och kolla så att det inte bildats istappar i den. Det ska bara komma upp luft i luftningsröret, men om ”klykan” under luftningsröret sitter en aning för lågt ner kan vatten skvätta upp i luftningsröret och frysa på, detta kan sen orsaka baksug. Häll varmt vatten på rördelarna under luftningsröret, samt böjen som sitter på utsidan av tanken, utifall att där bildats någon ispropp. När proppen är löst, lägg gärna snö runt rördelarna för extra isolering.
ReACT
Hur ska ett vattenprov i fosforfällan tas för att vara representativt vad gäller pH och halten P (mg/l)?
Vad innebär en årlig kontroll som jag själv gör?
Varje år ska man kolla att larmlampan (den stora röda) fungerar. Det kan man t ex göra genom att trycka en gång på knappen under siffran 1, då stängs luftpumpen av och larmet ska börja lysa. Man ska även kolla luftfiltret i luftpumpen och de som har ReACT ska mäta pH i kalksäcken. Instruktioner för pH-mätning har du i användarhandledningen.
Hur och när ska jag klippa ner växterna?
Sent på våren när det inte är frostnätter längre kan man klippa ner växterna en liten bit över vattenytan. Var noga med att inte få med rötterna upp. Under hösten och vintern låter du dem vila, om man klipper dem för tidigt kan frosten gå ner i rötterna och skada växterna.
Hur går jag tillväga när det är dags att byta ut Polonitesäcken i ReACT fosforfällan?
När säcken renar mindre än 90% fosfor (vid hög skyddsnivå) eller mindre än 70% (vid normal skyddsnivå) så kontaktar du Polonite Nordic (producent och leverantör av Polonitesäckar) för hjälp med säckbyte: info@polonite.se
Växel: +46 (0) 8 520 279 79
Vem ansvarar för säckbyten? Är det kommunen man ska kontakta? Vad kostar en ny säck?
Priset på en ny Polonite-säck är 8700 :- inkl moms (2024) om man hämtar hos närmsta hub. Frakt tillkommer om man vill ha den levererad. Gå till Polonite.se för att boka. Vissa kommuner har sina egna utbytessystem och tar då betalt för att ta hand om den förbrukade säcken. I de allra flesta fall kan man få dispens för att själv ta hand om den förbrukade säcken och sprida den på egen närliggande åkermark.
ProACT
Min ProACT är helt full men det är inga larm på styrboxen. Vad ska jag göra?
Kontrollera ifall nivågivarens spröt är skalade i ändarna. Det ska vara 1-2 cm metall längst ner på alla tre spröten.
Styrbox, larm och generella frågor
Vad innebär en årlig kontroll som jag själv gör?
Varje år ska man kolla att larmlampan (den stora röda) fungerar. Det kan man t ex göra genom att trycka en gång på knappen under siffran 1, då stängs luftpumpen av och larmet ska börja lysa. Man ska även kolla luftfiltret i luftpumpen och de som har ReACT ska mäta pH i kalksäcken. Instruktioner för pH-mätning har du i användarhandledningen.
Jag har haft strömavbrott, har kollat alla säkringarna även i styrboxen, men enheten är helt svart, vad ska jag göra?
Om du är kunnig inom elektronik så kan du mäta med en elmätare om det finns ström i kabeln som förser styrenheten med ström. Kolla så att jordfelsbrytare och säkringar i dina egna elskåp inte har gått. Nästa steg är att anlita en elektriker för närmare undersökning. I värsta fall är styrenheten trasig, varpå du kontaktar Alnarp Cleanwater som hjälper dig vidare.
Kan jag köpa reservdelar av er?
Ja, om du får behov av reservdelar hör av dig till supporten via support@gigsmack.com
Kan tankarna stå utomhus i väntan på installation?
Ja, det kan de göra. Men se till att de inte fylls på med regnvatten, det bör vara lock på dem. Tankarna får inte lyftas när det är vatten i, då kan de skadas.
Hur ska styrboxen se ut vid normaldrift?
Vid normaldrift lyser inte larmlampan. Knappen under siffran 1 lyser grönt och knappen under siffran 3 blinkar långsamt grönt eller lyser med fast sken grönt.
Min styrbox är helt svart, vad ska jag göra?
Testa att byta keramiksäkringen i styrenheten, det är den översta (av totalt fyra säkringar, små runda svarta hållare) som hör till själva styrenheten. Kolla även så att det finns inkommande ström till styrenheten, någon säkring eller jordfelsbrytare kan ha löst ut. Hittar ni inte felet så kontakta support@gigsmack.com
Larmlampan lyser, vad ska jag kolla?
Kolla först användarhandledningen och be sedan Cleo hjälpa dig med felkoderna. Får du inga bra svar så gör en kort video av styrenheten och skicka till oss på support@gigsmack.com så hjälper vi dig med felsökningen!
Jag får larm 5 & 6 SAMTIDIGT på styrboxen, vad ska jag göra?
Larm 6 betyder att styrenheten får signal från nivågivarna att den kortaste nivågivaren är i vattnet medan den mellanlånga är uppe ur vattnet. Detta är såklart inte fysiskt möjligt, så det betyder att signalen för högnivå är falsk, eller så är lågnivåsprötet i vattnet men ger ändå inte signal (kan bero på att nivågivaren inte är skalad längst ner, ska synas 1-2 cm metall längst ner, eller så har det hänt något i kopplingsdosan). Ta bild från första tanken och skicka till Alnarp Cleanwater så hjälper vi till med felsökningen.
Kan jag stänga av verket när jag är bortrest några månader?
För att inte diffusorn ska sätta igen så ska luftpumpen vara igång även när man inte använder avloppet. Så man ska inte stänga av anläggningen när man är bortrest.
Hur aktiverar jag manuellt läge för vattenpumpen på styrboxen?
Håll inne knappen under siffran 3 tills det blir ett dubbelpip för att tvångsköra pumpen. Då kommer den gröna dioden i knappen blinka snabbt och röda dioden vid siffran 4 kommer också blinka snabbt och varna för att pumpen är i manuellt läge. För att stänga av pumpen så trycker man på samma knapp tills det piper – då släcks den gröna dioden i knappen och siffran 4 blinkar snabbt rött. För att få tillbaka pumpen i automatläge igen så trycker man på samma knapp igen (OBS, endast ett pip!). Alternativt stänger man av hela styrenheten, väntar en liten stund och sätter på den igen för att komma tillbaka till automatläge.
Kan jag stänga av värmekabeln när det inte är vinter?
Ja, det kan man göra genom att trycka på knappen under siffran 2 så att den gröna dioden där släcks. Då är värmekabeln avstängd.
Glöm inte att sätta igång värmekabeln sen igen på vintern! Värmekabeln drar bara lite ström på sommaren, sen känner den av när det blir kallt och ökar effekten. Vi rekommenderar därför att man låter den vara igång under sommaren.
Måste styrboxen monteras väderskyddat?
Ja, styrenheten måste installeras med väderskydd, den är inte tillräckligt vattentät i sig. Dessutom är det bra att skydda den från direkt solsken så elektroniken inte blir överhettad.
Min avloppsanläggning luktar, vad är problemet?
Kontrollera att det inte bubblar vid sidan av luftningsfacket, det tyder i så fall på att diffusorn hamnat ur sitt läge. Kolla att det inte skvätter upp vatten i luftningsröret när vattenpumpen kör. Om du har lång väg att pumpa så kommer det först en luftpuff när vattenpumpen kör innan vattnet trycks ner i tanken. Står man intill just då kan det lukta lite. Kontakta Alnarp Cleanwater, support@gigsmack.com, om du inte hittar en lösning på problemet.